De Wandelschoen

Schoenen zijn van groot belang. Een schoen die slecht zit kan je een hoop ellende bezorgen en je wandelplezier ontnemen. Wandelschoenen moeten natuurlijk altijd ingelopen worden.


De juiste wandelschoen

Het kiezen van een wandelschoen is natuurlijk altijd een persoonlijke kwestie waarbij eerdere ervaringen, je loopstijl en het terrein waarop je de schoenen gaat gebruiken van belang zijn.

Daarnaast zijn er een aantal andere belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kopen van een wandel- of bergschoen, de perfecte wandelschoen bestaat niet.  Je hebt verschillende type schoenen welke we hieronder beschrijven.


Wandelschoen of lichte bergschoenen ( Klasse A schoenen)

Dit is een meestal een schoen met lage schaft. De zool is steviger dan bijvoorbeeld de zool van een hardloopschoen. Ook zit er meer profiel op de zolen wat deze schoenen geschikt maakt voor gebruik op zowel vlakke verharde als onverharde paden.

Als je overweegt om lage wandelschoenen aan te schaffen dan is het wel goed om te letten op de stijfheid van de zool. Vind je veel ondersteuning prettig of krijg je snel vermoeide voeten? Kies dan een wandelschoen met een wat stuggere zool.


Middengewicht bergschoenen ( Klasse B schoenen)

Deze schoenen zijn erg in trek bij wandelaars die graag lange tochten maken op vlak of glooiend terrein. De schoenen geven meer ondersteuning dan klasse A schoen en hebben ook een stuggere zool. Loop je echt alleen op verharde paden en zonder bepakking? Dan kun je toch beter voor een lage wandelschoen kiezen.


Zware bergschoenen (Klasse C schoenen)

De klasse C bergschoenen zijn zware schoenen gemaakt van stug leer met extra verstevigde neuzen en zolen. Deze schoenen geven veel ondersteuning aan zowel je enkels als je voetzolen. Ze zijn vaak waterdicht en gaan lang mee. Ga je met een zware rugzak de bergen in dan zijn deze schoenen echt iets voor jou.