Wandelen met warm weer


Wandelen kan op elk moment en in elk seizoen. Dat is een van die dingen die deze activiteit zo mooi maakt. Toch moet je ook rekening houden met het type weer waarin je gaat wandelen. Is het zomer en erg warm? Lees dan onze tips en weet hoe je goed voorbereid de natuur in gaat. 


Wandel op een rustiger tempo. Door langzamer te lopen produceert je lichaam minder warmte en hoeft dan ook minder warmte af te voeren. Las ook voldoende pauzes in bij warm weer.


Drink voldoende. Bij warm weer verlies je meer en sneller vocht dan normaal. Zorg er dus voor dat je genoeg bij drinkt. Het heeft geen zin om meer dan een liter per uur te drinken. Het lichaam kan namelijk maar een beperkte hoeveelheid vocht opnemen.


Eet licht verteerbaar voedsel en eet ook niet te veel. Hoe zwaarder je eet, hoe meer warmte je lichaam moet produceren om het voedsel te verteren. Zorg er wel voor dat je via het voedsel voldoende zout binnenkrijgt.


Draag luchtige kleding van ademende stof (geen katoen). Vermijd zwarte kleding; zwart absorbeert warmte. Zorg ervoor dat je lichaam zo veel mogelijk bedenkt is. Draag iets op je hoofd om een zonnesteek en uitdroging te voorkomen. Ben je teveel blootgesteld aan de warme zonnestralen, let dan op symptomen als hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid. Deze kunnen wijzen op een zonnesteek of vochttekort.


Neem zonnebrand mee met een hoge beschermingsfactor en smeer jezelf voor je gaat wandelen vast in.


Zoek regelmatig de schaduw op als dat mogelijk is en zorg voor verkoeling.


Probeer wandelen op het midden van de dag te vermijden. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends wandelen of later op de avond.


Bron wandel magazine