Rondwandeling in de buurt van Hoogersmilde

 

Afstand: 18 km
Startpunt:  De Eikenhorst 5
                      7985 NP Geeuwenbrug

N52° 52.362' E6° 22.059'

hoogersmilde.gpx
576 downloads
Hoogersmilde.kmz
453 downloads


29-04-2017

We lopen in Nederland in de buurt van Hoogersmilde.

 

Algemene informatie:

Over dit natuurgebied
Zandverstuivingen hebben voor de hoogten en laagten gezorgd in het Leggelderveld. Sommige hoogteverschillen reiken tot meer dan 4 meter.

In 1957 kocht Natuurmonumenten hier zijn eerste percelen. Met steun van leden is stukje bij beetje steeds meer grond verworven. Door gebieden te ruilen bij ruilverkavelingen is het Leggelderveld nu ruim 600 voetbalvelden groot.

Op de heide laat Natuurmonumenen paarden, koeien en Drentse heideschapen grazen. De dieren houden het landschap open en zorgen voor een bodem vol kuiltjes.

Natuurverbinding
Leggelderveld ligt vlakbij Nationaal Park Drents-Friese Wold. Ten noorden van het Blauwe Meer heeft Natuurmonumenten landbouwgrond verworven. Op de percelen is een halfopen landschap ontstaan. Het gebied vormt een belangrijke natuurverbinding tussen de open heide van het Leggelderveld en een noordoostelijk gelegen heideveld.

Leggelderveld met een eveneens grotendeels open heidegebied het Hijkerveld aan de noordoost kant. Oude vennen zijn hersteld en de eerste veengroei komt geleidelijk opgang. Heikikkers, libellen en veenplanten zoals veenpluis en veenmos profiteren hiervan. Voor jou als bezoeker aan het gebied vormen afwisseling van het nieuw te ontdekken landschap met een nieuwe oase van rust en ongestoorde ruimte.


Horeca:

 

Snackbar Hoogersmilde
Recreatiepark de Horrebieter


Honden:

Honden mogen mee mits aangelijnd.


Bezienswaardigheden in de buurt:
Hoogersmilde


Omschrijving:

We wandelen onder andere door het natuurpark Leggelderveld.
Dit park ligt tussen Dwingelderveld en het Drents Friese Wold. Dit park is eigenlijk mooier dan Dwingelderveld.
Alleen nog niet ontdekt, waardoor het heerlijk rustig is. We hebben een kort praatje met een vrijwilliger van natuurmonumenten. Hij vertelde ons dat er ongeveer 20 reeën in het gebied aanwezig zijn. Ook vertelde hij ons ook dat de runderen en paarden vanaf 1 mei tot 1 november rondlopen . We wandelen afwisselend door het bos en langs de velden. De route gaat zowel over zandwegen als verharde paden. Het gebied is rijk aan verschillende vennen. Ook wandelen we een stukje langs de Drentse Hoofdvaart.

 


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

 

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.