Rondwandeling Strubben Kniphorstbosch natuurgebied de Drentsche Aa

 

Afstand: 9 km
Startpunt: Informatiecentrum Homanshof
                     Lunsenhof 20
                     9467PM Anloo

N53° 02.612' E6° 42.043'

 

Strubben Kniphorstbosch.gpx
562 downloads
Strubben Kniphorstbosch.kmz
410 downloads


14-07-2019

We lopen in Nederland door het landschap de Drentsche Aa.

 

Algemene informatie:

Het landschap van de Drentsche Aa ontstond door een samenwerking van natuur en mens. Een oeroud landschap dat continu verandert en toch zichzelf blijft. Je vindt er talloze bijzondere planten en dieren. Maar ook de grootste concentratie van prehistorische monumenten van ons land. Dat alles in het best bewaarde esdorpenlandschap van West-Europa, waar je de historische samenhang tussen dorpen, essen, velden en beken nog kunt ervaren. Waar de beken nog hun natuurlijke loop volgen zoals ze dat al duizenden jaren doen.

Al vijftig eeuwen lang wonen hier mensen. Vanwege de historische rijkdom is het gebied
nu een archeologisch reservaat. U vindt er hunebedden en grafheuvels op uw weg door bos en heide. Ook in de natuur zelf weerklinkt de echo van onze voorouders. De grillige eiken in de noordelijke Strubben werden ooit afgeknabbeld door het vee van middeleeuwse boeren.


Horeca:

 

Theeschenkerij Homanshof
In het dorp zijn diverse restaurantjes


Honden:

Honden Toegestaan  mits aangelijnd.Omschrijving:

Bij het  informatiecentrum Homanshof parkeren we de auto. Nadat we de rugzakken hebben omgedaan, beginnen we met wandelen. We hebben de route van 9 km gelopen.
Deze route is ook in te korten naar 5 km. Dit staat goed aangegeven. We lopen afwisselend door het bos en open velden. Tijdens de wandeling zien we verschillende grafheuvels. Onder andere de grafheuvel de Galgenberg een plek die de moeite waard is om even stil te blijven staan. De Galgenberg is een grafheuvel met een bijzonder verhaal. Ooit lag de heuvel opvallend in het open landschap, langs een belangrijke verkeersroute. Reizigers gebruikten hem als richtingwijzer. In de middeleeuwen werd er een galg op gezet. Opgeknoopte misdadigers dienden als waarschuwing voor wie deze route nam. Later is de galg verwijderd. De kei bovenop de heuvel is een ‘grenssteen’ die de voormalige grenzen aangeeft tussen Anloo, Schipborg en Zuidlaren. Ook komen we langs twee hunebedden, nummer D7 en D8. Dit zijn kleine hunebedden.


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

 

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.