Rondwandeling Ruinerwold (Echten)

 

Afstand: 11 km
Startpunt: Vakantiepark Westerbergen
                       Oshaarseweg 24
                       7932px Echten

N52° 41.982' E6° 22.635'

 

Ruinerwold.gpx
574 downloads
Ruinerwold.kmz
451 downloads


12-03-2016

We lopen in Nederland in het Ruinerwold, vlakbij de plaats Echten.

Algemene informatie:

Boswachterij Ruinen:

Samen met de bossen vormen de plassen en het zand een heerlijk gevarieerd fiets- en wandelgebied. De naaldbomen maken steeds meer plaats voor loofbomen, waardoor de bossen meer vogels en insecten aantrekken.

Tot ruim zeventig jaar geleden was de omgeving van Ruinen 'woest en ledig'. Onontgonnen en vaak ontoegankelijk land met veen, zand en uitgestrekte heidevelden. Voor de mijnen in Limburg was veel hout nodig om de mijngangen te stutten. In grote delen van Drenthe werden daarom in de crisisjaren ’30 naaldbossen aangelegd: de snelgroeiende, rechte stammen van de naaldbomen waren goed op die taak berekend.

Zo ontstond ook de boswachterij Ruinen: 1.200 hectare met vooral Japanse lariksen, sparren en dennen. Een paar stukjes werden niet beplant. Bijvoorbeeld bij de Gijsselter Plassen en het Echtenerzand valt de sfeer van het woeste en ledige Drenthe van bijna een eeuw geleden nog een beetje te proeven.

Boswachterij Ruinen is het hele jaar toegankelijk.


Horeca:

Vakantiepark Westerbergen
dit is tevens het beginpunt van de wandeling, hier vind u een restaurant, snackbar en een winkel

Tea time

Hotel Restaurant Café Steakhouse "Boschzicht"

 


Honden:

Honden zijn welkom, mits aangelijnd.
Op twee plaatsen in boswachterij Ruinen mogen ze los. Let op de borden!Omschrijving:

In het begin van de route loop je over het bungalowpark welke vrij toegankelijk is, om zo via de achterzijde van het park het bos in te wandelen.

Na enige tijd steek je een stukje weiland over, wat afgeschermd is met schrikdraad, maar geen paniek voor de wandelaars er is daar een opstapje gemaakt waardoor je zonder moeite over het hek heen kan stappen.

Nu lopen we op een lang zandpad waar aan de rechterzijde het plaatsje Echten te zien is, we volgen het zandpad tot over de spoorlijn en duiken daar het bos weer in.

Na een geruime tijd wandelen gaan we weer het spoor over om zo aan te komen in het plaatsje Echten, waar je aan de linkerkant een Engelse tearoom tegenkomt (Tea Time), hier lopen we aan de rechterzijde van het huis voorbij, waarna je in een soort doe bos terecht komt. Hier is voor de kinderen genoeg te beleven.

Van daaruit lopen we verder en komen we aan bij restaurant Boschzicht waar je prima terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Als we weer uitgerust zijn gaan we weer op pad en komen aan de linkerkant een Landgoedwinkel tegen, een bezoekje is zeker de moeite waard.

Vervolgens lopen we een stukje langs de openbare weg om zo aan de rechterkant weer het bos in te duiken, waar we na enige tijd weer aankomen op Vakantiepark Westerbergen, wat tevens het eindpunt van deze route is.


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

 

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.