Rondwandeling Langs de stadsrand van Hoogeveen

 

Afstand: 12 km
Startpunt: Station Hoogeveen
                     Stationsplein 1
                     7901 AA Hoogeveen

N52° 43.943' E6° 28.275'

 

langs de stadsrand van Hoogeveen .gpx
416 downloads
Langs de stadsrand van Hoogeveen.kmz
384 downloads


10-09-2019

We lopen in Nederland langs de stadsrand van Hoogeveen.

 

Algemene informatie:

Over dit natuurgebied:

Het Drentsche landschap heeft een verrassende wandeling uitgezet langs de stadsrand van Hoogeveen. De overgang van stad en land is een mooie tegenstelling. Ondanks dat de stad de baas probeert te spelen over de omringde natuur zie je toch de orchideeën, vooral in het voorjaar, bloeien op het industrieterrein.


Horeca:

Alleen bij het begin kun je koffie en eventueel brood halen bij de kiosk van het NS station

 


Honden:

Honden mogen mee mits aangelijnd.


Omschrijving:

We wandelen langs de stadsrand van Hoogeveen. Een groot gedeelte van de wandeling is verhard. Onze wandeling begint bij het NS station. Van daaruit is het verrassend snel dat je de stad uit bent. Het spoor over en je bent al op een klein industriegebied. Maar daar is best wel veel groen en hier loop je al een stukje langs het Oude Diep. Een beekje dat tussen 1996 en 2006 zoveel mogelijk in oude luister is hersteld. Na het industriegebied wandelen we meer tussen de landerijen en komen we aan in het zogenoemde “Spaarbank Bos”. Dit bos is aangelegd door de spaarbank van Hoogeveen. Dit was deels een belegging in hout en is ook opengesteld voor de spaarders van Hoogeveen voor ontspanning. We komen aan bij een, het lijkt op een, honden trainveld. Op de ingang staat een bordje verboden toegang. Aan de andere kant van de ingang staat het bordje “Drentsche landschap, vrij wandelen op paden en wegen” enzovoort. Wij zijn gewoon schuin over dit veld heengelopen. Op het moment dat wij daar liepen, op dinsdagmiddag, waren er geen trainingen. We komen bij de Kerkweg. Langs deze weg staan veel boerderijen. De Kerkweg heeft de bijnaam Klein Brabant gekregen vanwege al die veehouderijen. Dan lopen we naar de Boerenveensche Plassen.
Wil je echt het terrein van de Boerenveensche Plassen op lopen dan moet je de asfaltweg volgen tot je na ongeveer 100 meter bij een klaphekje komt dat aan je rechterhand ligt, dit is een van de weinige paden die een eind de Boerenveensche Plassen lopen. Wij hebben dit niet gedaan. Van het asfalt lopen we een klinker weggetje op. Dit weggetje wordt Dooddijk genoemd. Deze loopt door de Boerenveensche Plassen. Ook vanaf deze weg kun je de plassen goed zien. We vervolgen onze weg en komen opnieuw langs het Oude Diep. We lopen verder over de “kade” en langs de Pesserma, dit is een soort badkuip wat vol kan lopen met water, om te voorkomen dat de nieuwbouw aan de westkant van Hoogeveen met wateroverlast te maken krijgt. Na nog een klein stukje bewoond gebied komen we weer bij het station aan en kunnen we terug kijken op een zeer afwisselende wandeling.


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

 

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.