Rondwandeling Veenhuizen

 

Afstand: 15 km
Startpunt:  Oude gracht 1
                      Veenhuizen

N53° 02.448' E6° 23.231'

 

veenhuizen.gpx
358 downloads
veenhuizen.kmz
334 downloads


8-05-2016

We lopen in Nederland rondom Veenhuizen

Algemene informatie:

Een dorp in Drenthe dat in niets lijkt op andere dorpen. Een voormalige dwangkolonie waar meer dan honderd Rijksmonumenten getuigen van een uniek verleden. Rechte lanen en statige panden, musea, ateliers en sfeervolle eet- en drinkadresjes – zonder uitzondering gevestigd in historische gebouwen. Daaromheen: uitgestrekte natuurgebieden, van hoogveen tot beekdal. Veenhuizen heeft veel te bieden.

We lopen door de volgende natuurgebieden

Het natuurgebied Kop van Drenthe Veenhuizen.
En het gebied Norger Esdorpenlandschap.


Horeca:

Rondom het gevangenismuseum is diverse horeca. Onderweg kom je verder niets tegen.


Honden:

Honden zijn welkom, mits aangelijnd.Omschrijving:

Vandaag begint onze wandeling in het dorp Veenhuizen. We beginnen bij het gevangenismuseum. Rechts het museum en links het cellencomplex de Rode pannen. Dit museum is echt de moeite waard om eens te bekijken. We lopen door het oude gedeelte van Veenhuizen. Veel huizen hebben gevels met een verhaal. Ze verwijzen duidelijk naar hun functie. Zo woonde de apotheker in Bitter en Zoet en werd Opvoeding bewoond door de onderwijzer.

Nadat we het dorp hebben verlaten komen we bij het natuurgebied kop van Drenthe aan. Boswachterij Veenhuizen werd aangelegd door bewoners van de toenmalige pauperkolonie. Ondanks dat het toch al een tijdje droog is geweest, is het hier en daar nog steeds erg drassig. Na een afwisseling van bos en akkers komen we bij natuurgebied Norger Esdoornlandschap. We lopen door een schitterend gebied. In de verte zien we koeien. We hebben geen last van de koeien. Maar omdat de grond op sommige plaatsen erg drassig is, zakken we soms enkeldiep in de modder weg. We moeten dan ook regelmatig van het pad af om droge voeten te houden. We verlaten het gebied, en lopen verder.
Na enkele kilometers komen we aan bij een begraafplaats.

De begraafplaats kende een duidelijke tweedeling: er was een strikte scheiding tussen het vak van de overleden ambtenaren en hun gezinsleden en de "verpleegden" (gedetineerden).

Binnen die twee categorieën was er dan ook nog de verdeling in protestant (NH) en katholiek (RK). De paaltjes NH en RK geven het aan. Gewijde grond voor wie RK was, de rest ging door voor NH. Alsof dat niet voldoende was, kwamen er nog de aparte vakken voor de Belgische vluchtelingen uit WO I, voor de katholieken die niet in gewijde aarde mochten worden begraven en voor bejaarde ex-"verpleegden" (gedetineerden), die in de jaren 1916-1934 vrijwillig na hun detentie in Veenhuizen mochten blijven en bij overlijden niet tot de ambtenaren of de gedetineerden konden worden gerekend.
Vlakbij het dorp zien we in het water een schuit met turf liggen, een turfpraam. Deze vervoerde het turf dat nodig was voor de elektriciteitscentrale  van Veenhuizen. Er was 200 kilo turf per uur nodig om de centrale te laten draaien.

Al met al een mooie en gevarieerde route.

 


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

 

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.