Rondwandeling Aekingerzand nabij appelscha

 

Afstand: 15 km
Startpunt:   Canada 3
                       Elslo

N52° 56.161' E6° 17.382'

 

Rondwandeling Eakingerzand.gpx
330 downloads
Rondwandeling Eakingerzand.kmz
304 downloads


5-09- 2017

We lopen in Nederland in de buurt van Appelscha.

Algemene informatie:

Het Aekingerzand is een uitgestrekt gebied met zandverstuivingen, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het Aekingerzand ligt nabij Appelscha in het grensgebied van de provincies Drenthe en Friesland.

Gebieden met stuifzand komen betrekkelijk weinig voor in Nederland. Het Aekingerzand (ook wel de Kale Duinen genoemd) is één van die gebieden. Omdat door bebossing het stuifzandkarakter verloren dreigde te gaan heeft Staatsbosbeheer besloten tot het kappen van 200 ha bos. Een kudde schapen zorgt voor de begrazing van de heide in het gebied. Precies op de grens van de provincies Drenthe en Friesland ligt de Grenspoel, een ven aan de rand van het stuifzandgebied.


Horeca:

Fastfood - Eethuis Aekingerzand, Elsloo


Honden:

Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Maar het laatste stuk je van de route rond het Canadameer mogen de honden niet mee. Maar er is wel een strandje waar ze zwemmen mogen.


Bezienswaardigheden in de buurt:

Aan de rand van het gebied bevindt zich een uitkijktoren, die in 1995 gebouwd is door leerlingen van het Bijzonder Jeugdwerk Aekinga uit Appelscha.


Omschrijving:

Het is een afwisselende wandeling. We lopen door de stuifzandgebieden, door het bos en over de heide. De wandelling begint met de stuifzanden. Na de stuifzanden gaan we het bos in.  Halverwege de wandeling komen we bij een uitkijktoren. De toren ligt centraal in het gebied. Deze is 10 meter hoog en men heeft er een fantastisch uitzicht. Naast de uitkijktoren ligt het meertje de Grenspoel. Deze ligt precies op de grens van Friesland en Drenthe. Als men goed om zich heen kijkt ziet men ook nog de zwart-witte grenspalen. Hier zijn de uitgestrekte heide velden. Hier zien we ook steeds meer schapen. Deze zijn niet bang. Na nog een stuk door het bos te zijn gelopen gaat het laatste deel van de wandeling weer over het mulle zand.


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.