Rondwandeling omgeving Oudemirdum (Gaasterland)

 

Afstand: 15,5 km
Startpunt:   de Brink 16
                       Oudemirdum

N52° 50.926' E5° 32.019'

 

Rondwandeling omgeving Oudemirdum.gpx
413 downloads
Rondwandeling omgeving Oudemirdum.kmz
360 downloads


19-08-2018

We lopen in Nederland rondom Oudemirdum in het natuurgebied Gaasterland.

Algemene informatie:

Gaasterland is het buitenbeentje in Friesland. Het landschap van Gaasterland is glooiend, iets wat je in Friesland weinig ziet. Je komt er langs golvende akkers, door stille bossen en langs eeuwenoude dorpen met namen als Oudemirdum en Harich. Maar ook in Gaasterland is het water altijd dichtbij. Watersporters kunnen alle kanten uit op het IJsselmeer en de grote meren, zoals het Fluessen en het Slotermeer. In de winter wordt er volop geschaatst.

Gaasterland is een paradijs voor natuurliefhebbers. In het voorjaar buitelen de kieviten en grutto’s boven de weilanden. ’s Winters grazen er tienduizenden ganzen. Slapen doen ze vooral op de meren en plassen. Vanaf de IJsselmeerdijk bij Mokkebank heb je in het vroege voorjaar prachtig zicht op kluten, lepelaars en kemphanen. Gaasterland herbergt maar liefst twintig bewoonde dassenburchten. Ze liggen verscholen in de bosranden en houtwallen. De schuwe das waagt zich alleen ’s nachts buiten. Maar als je oplet, zie je zijn graaf- en vraatsporen.

Als bomen konden praten…
… dan zou het in het Rysterbosk nooit meer stil zijn. In de 17e eeuw is dit bos aangelegd door een familie die niet voor het geluk geboren was. Het begon met een mislukte aanleg van een succesvolle tabaksplantage en vervolgens gaf de landheer zijn fortuin stukje bij beetje weg aan de arme mensen in de omgeving. Het bos werd zelfs enkele weken gebruikt voor de lancering van V2 raketten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een plek om herinneringen te maken

Ondanks de ongelukkig voorgeschiedenis van de oprichtersfamilie kent het Rysterbosk prachtige oude bomen (ook wel woudreuzen genoemd), die veel hebben meegemaakt. Grote dikke eiken en beuken die het bos een statig karakter geven en waarin vele bosbewoners zich terugtrekken.


Horeca:

Tijdens de wandeling kom je diverse horeca gelegenheden tegen.
hier onder een aantal Links.

Mirnserklif
brasserie de Brink
hotel Boschlust


Honden:

Honden zijn welkom, mits aangelijnd. 


Omschrijving:

We starten in het dorp Oudemirdum. We gaan richting de plek waar we onze auto willen parkeren. We moesten omrijden omdat er een braderie aan de gang was. Nadat we de auto hebben geparkeerd beginnen we aan een onze wandeling in het natuurgebied Gaasterland.

Het eerste gedeelte van de wandeling gaat door het dorp. We konden dus in vogelvlucht genieten van de braderie.

Nadat we het dorp hebben verlaten lopen we het bos in. Het is een mooi oud bos. Terwijl we genieten van de omgeving zien we bordjes met een dassenhoofd. Het blijkt dat we in een bos lopen waar veel dassen aanwezig zijn. Helaas hebben we ze niet gezien.

We wandelen verder en het boslandschap verandert in een weidelandschap.  Het is een mooie streek om in te lopen. Na het weidelandschap komen we weer in het bos. Dit maal het Rysterbosk. Dit gedeelte van het bos ligt in het natuurgebied It Fryske Gea. We zijn onder de indruk van de oude beuken en eiken. Nadat we dit bos hebben verlaten komen we aan bij het IJsselmeer. We zien al van verre de kitesurfers. We komen aan bij een strand speciaal aan gelegd voor de surfers. Het is druk op het water. We snappen niet dat de surfers met hun kites niet in de war raken.

We beginnen aan onze laatste stukje. We lopen over de dijk weer richting Oudemirdum.

aangezien er een aantal hekken op de dijk zijn gesloten, zijn we genoodzaakt om het laatste stuk over de weg te lopen

Na een heerlijke afwisselende wandeling lopen we het dorp weer.


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.