Rondwandeling Beetsterzwaag

 

Afstand: 14 km
Startpunt:   Pastorielaan
                       Beetsterzwaag

N53° 03.561' E6° 04.586'

 

Rondje Beetsterzwaag.gpx
461 downloads
Rondje Beetsterzwaag.kmz
392 downloads


10-04-2016
We lopen in Nederland rondom Beetsterzwaag

Algemene informatie:

Beetsterzwaag was vroeger een aanzienlijk dorp. Niet omdat het zoveel inwoners had, maar vanwege de aanwezige adel die het aanzien van het dorp bepaalde. Diverse monumentale panden en tuinen in de Hoofdstraat, die minstens drie en een halve eeuw oud is, zijn stille getuigen van de rijke adellijke bewoners in de 18e en 19e eeuw.

Kenmerken landgoed Olterterp-Lauswolt

Het landgoed bezit een rijke geschiedenis door onder andere parkgebieden met een markante historische identiteit, een hoge tuinhistorische waarde en goed bewaarde geografie. Het Kleine Bospark kenmerkt zich door de aanwezigheid van slingerpaadjes, een vijverpartij met eilandjes en de boomgroep 'De Twaalf Apostelen'. Vanaf het Kleine Bospark kan men via de Slotlaan naar het Grote Bospark met Grote Vijver (of Hermitage Vijver) wandelen. Bij de Grote Vijver bevond zich in het verleden ook nog bebouwing, waaronder het bijzondere 'Huisje met de Beelden'. Deze voormalige locatie is nog te herkennen door enkele imposante linden. De houtopstand op terrein daar omheen is inmiddels gekapt en zal worden omgevormd tot een speelweide.

Het landgoed 'Olterterp-Lauswolt' kenmerkt zich door een fraaie afwisseling van landschappen zoals productiebos, open heideterrein met vennen, parken, dobben en alle elementen telkens afgescheiden door fraaie lanen van beuk en eik. Aan de zuidgrens wordt het landgoed begrensd door het meanderende beekje 'het Koningsdiep'. Een fraai beekdallandschap, een blauw snoer met aan weerszijden groene parels, bestaande uit landgoederen en boscomplexen. Het landgoed is opengesteld voor wandelaars en fietsers en is een echte aanrader


Blauwe zone:

Van maandag tot en met zaterdag geld er een blauwe zone van 08:00 uur tot 18:00 uur. Men mag er dan niet langer parkeren dan één uur.


Horeca:

In het dorp zijn diverse horeca gelegenheden.
Tijdens het wandelen komt u geen horecagelegenheden tegen.
Wellicht handig om eten en drinken mee te nemen.


Honden:

Honden zijn welkom mits aangelijnd.


Bezienswaardigheden in de buurt:

Er zijn diverse Galeries & Ateliers in Beetsterzwaag.


Omschrijving:

We beginnen de wandeling in de overtuin van het Lycklamahûs. In deze tuin bevind zich een historische kassencomplex. De tuin werd overtuin genoemd omdat deze aan de overkant van de weg was gelegen. Hierna vervolgen wij onze weg. We komen in het bos aan. Het is een wandeling die voornamelijk door het bos gaat Dan staan we plots bij een ven. Te zien aan de inrichting lijkt het erop dat men hier in de winter kan schaatsen. Er staat een grote container bij. We vervolgen onze wandeling op Landgoed Olterterp – Lauswolt. Na het landgoed lopen we een klein gedeelte door de landerijen. Hier kwamen we een sloot tegen geheel bedekt rode kroos, althans daar leek het op. Echter het gaat om een drijfplant, genaamd de grote kroosvaren. Al met al een leuke afwisselende wandeling.


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.