Rondwandeling "De Wieden"

 

Afstand: 9,5 km
Startpunt:    Lozedijk 
                        Parkeerplaats bij de brug nabij 
                        buurtschap Doosje

N52° 41.369' E6° 07.863'

De Wieden.gpx
533 downloads
De Wieden.kmz
427 downloads


11-06-2016

We lopen in Nederland rondom de Wieden.

 Algemene informatie:

De Wieden is een meren- en moerasgebied in de gemeente Steenwijkerland in de Kop van de Overijssel. Het is een vergraven laagveengebied. De Belterwijde en Beulakerwijde (ook Belterwiede en Beulakerwiede genoemd) zijn twee grote veenplassen die deel uitmaken van dit natuurgebied. Samen met de Weerribben vormt het “het Nationaal Park Weerribben-Wieden” ter grootte van ca 9500 ha. Samen vormen de beide gebieden één van de belangrijkste moerasgebieden van Europa.

In de Wieden komen zoals in alle laagveengebieden begroeiingen voor van open water (trekgaten), verlanding (met of zonder drijftillen), trilvenen, rietland, veenheiden, ruigtes en moerasbossen. Er komen zeldzame vegetaties voor, waaronder trilvenen, blauwgraslanden en veenheiden. Tal van zeldzame plantensoorten, waaronder de dennenwolfsklauw, moeraswolfsklauw, blonde zegge en slank wollegras komen in het natuurgebied voor.


Horeca:

Onderweg komen we geen horeca tegen.


Honden:

Honden zijn niet toegestaan, ook niet aan de lijn.


Omschrijving:

Vandaag gaan we wandelen in het natuurgebied de Wieden. vlak bij het buurtschap Doosje. We parkeren de auto op de Lozedijk , als je vanaf het buurtschap Doosje komt dan is de parkeerplaats gelijk na de brug links.  Met deze wandeling loop je lekker door de weilanden (dus een keer geen wandelpaden). Dus als het geregend heeft dan kan het erg drassig zijn. Dit is dan ook een wandeling die je vroeg in het voorjaar of in het najaar het beste kunt lopen. Wil je toch in de zomer deze wandeling gaan doen, neem dan voldoende deet mee in verband met de muggen, waarvan er op sommige stukken genoeg aanwezig zijn. Want we lopen door het gedeelte wat waterrijk heet. En dit is ook zo. Er zijn vele vennetje en meertjes. In dit gebied komen ook otters voor. Ook zijn er 500 reeën geteld in dit stukje natuurgebied. Helaas hebben we er geen een gezien. Wel een heleboel libellen. Tijdens de wandeling komen we een drietal observatieposten tegen. De tweede die we zien, geeft uitzicht op een eendenkooi. In de Wieden liggen vier eendenkooien, waarvan de grote Otterskooi af en toe kan worden bezocht.


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.