Rondwandeling Luttenberg

 

Afstand: 12 km
Startpunt:  Butzelaarstraat 26
                      8105AR Raalte

N52° 47.921' E6° 07.471'

luttenberg.gpx
317 downloads
Luttenberg.kmz
298 downloads


16-04-2018

We lopen in Nederland rondom Luttenberg

 

Algemene informatie:

De Luttenberg (Nedersaksisch: Lutnbearg) is een heuvel gelegen in de gemeente Raalte in de Nederlandse provincie Overijssel. De top van de heuvel ligt op ongeveer 31 meter hoogte ten zuiden van het gelijknamige dorp Luttenberg. De stuwwal is een geïsoleerd deel van de Sallandse heuvelrug en werd zoals vele stuwwallen in de omgeving gevormd in het Saalien door opstuwing als gevolg van gletsjerijs afkomstig uit Scandinavië. De heuvel is begroeid met heide en bos. Op de Luttenberg staan met name grove dennen, Corsicaanse dennen en Japanse lariksen. Het natuurgebied beslaat 48 hectare en is sinds 1973 in beheer bij Landschap Overijssel

Centraal in het dorp staat de katholieke kerk die gewijd is aan de heilige Cornelius, er naast staat dorpshuis 'De Elckerlyc'.
De Lourdesgrot is het enige rijksmonument in de plaats. Hij is in 1915 door de dorpelingen aan een driesprong in het dorp opgericht ter gelegenheid van een priesterjubileum. Eind jaren 1940 werd er gezamenlijk gebeden voor de behouden terugkeer van de twintig Luttenbergse jongemannen die als dienstplichtige naar Nederlands-Indië waren gestuurd.
In 1975 is de toen bouwvalige grot geheel herbouwd.


Horeca:
Spoolder
Restaurant en cafetaria

De Schoenmaker
Café-brasserie


Honden:

Honden zijn niet toegestaan


Omschrijving:

 

We parkeren onze auto op een parkeerplaats naast de kerk. Nadat we de rugzakken om hebben gehangen gaan we op pad. We komen langs een boerderij en naast de boerderij is een veevoederfabriek. Daar tussendoor loopt een pad richting het bos. Het lijkt net of je het terrein op gaat van de fabriek, maar niets is minder waar.

Aan het eind van het pad, net voor we het bos in gaan licht een begraafplaats. Op die begraafplaats heeft voorheen een molen gestaan, de molen van Booijink. Deze molen is in 1957 door een blikseminslag verwoest.

Als we het bos inlopen, zien we dat Veel paden opnieuw zijn aangelegd.

Na een korte wandeling komen we aan de rand van het bos. Hier is een speelveld aangelegd. Ook kan men op dit veld fitnessoefeningen doen met behulp van toestellen. Deze staan overigens ook her en der in het bos.
Hier is ook een wc welke In de zomer open is.

We lopen het bos uit en gaan verder over de boeren landwegen. Het landschap bestaat dan voornamelijk uit weilanden. We lopen nu voornamelijk over verharden wegen.

Als we weer in een stukje bos komen zien daar allemaal afgedankte landbouwvoertuigen staan. Een museum zou er jaloers op zijn. Op een platte wagen groeiden zelfs de bomen al.

Na het bos te hebben verlaten lopen we weer verder langs de boeren wegen.

Na enige tijd zien we een houten schuurtje. Dichterbij gekomen zien we dat er in dit schuurtje diepgevroren vlees wordt verkocht, op dezelfde manier hoe je ook een kroketje trekt bij een Febo.

We lopenrustig door en lopen ook af en toe door de weilanden heen.

Na ongeveer 2,5 uur zijn we terug in het dorp.
Dit is het laatste stuk van de wandeling. Hier lopen we langs de grot van Lourdes richting de parkeerplaats waar onze auto staat.

Kort om het was een afwisselende wandeling


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

 

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.