Rondwandeling op en rond de Woldberg

 

Afstand: 12 km
Startpunt:  Carpool plaats Steenwijk

                      Woldmeentherand

N52° 47.921' E6° 07.471'

Woldberg.gpx
364 downloads
Woldberg.kmz
338 downloads


14-10-2017

 We lopen in Nederland in het gebied De Woldberg bij Steenwijk.

 

Algemene informatie:

De boswachterij Het Steenwijkerwold bestaat uit de Eese. De Woldberg en de Ronde Blesse. Totaal heeft het een oppervlakte van 320 ha. Het is een bosgebied met een grote verscheidenheid aan bomen. Daarnaast zijn er gras en bouwlanden die afgewisseld worden met meerdere houtwallen, een hoog veen ven en een heideterrein.

De Woldberg is 26 meter hoog. De Woldberg ligt aan het einde van een stuwwal die is ontstaan in de één na laatste ijstijd zo’n 100.000 jaar geleden. Een oude naam van de Woldberg is Hiddingerberg. De naam Hiddinge is lang verbonden geweest met deze plaats. In 1554 was de boerderij op een flank van de berg in bezit van Geert Hiddinge. Later stond hier de boerderij die generaties lang door de familie Velner is bewoond. In 1998 werd de honderd jaar oude boerderij door mevrouw Velner overgedragen aan de Staatsbosbeheer dat de gronden van de boerderij al eerder had verkregen. In 2004 werd er een theehuis geopend. Hier bevindt zich ook een informatiepunt van Staatsbosbeheer. De naam Hiddingerberg is niet geheel verdwenen omdat een hotel nabij de afslag Steenwijk van de A32 tegenwoordig deze naam draagt. Bovendien heet het tunneltje waarmee de Bergweg onder deze snelweg gaat "Hiddinge". De naam Woldberg is ontstaan doordat het gebied rond de Woldberg 't Wold werd genoemd.

 

De houtwallen zijn ooit aangelegd als grens of vee en wildkering. Nu worden ze in stand gehouden als nest en schuilplaatsen voor kleine zang en roofvogels. Ze trekken veel vlinders, kevers, muizen en konijnen.Honden:

Honden zijn welkom, mits aangelijnd.


Omschrijving:

De route die we lopen is voor 90% onverhard. We lopen afwissend door bos en langs heide. Ook lopen we door weilanden heen.

We beginnen onze wandeling op de carpoolplaats. Hier vind men de MC Donalds en het Fletcherhotel. We lopen onder het viaduct door naar het bos. Daar passeren we het Wellness hotel Huis ten Wolde. We wandelen rustig verder. De route gaat eerst door het bos. We komen bij een sloot die we makkelijk kunnen oversteken door middel van een brede loopplank. Na een zeer afwisselende wandeling komen we bij het Buitengoed Fredeshiem. Dit is zowel een hotel als een bungalow park. We lopen over het park heen. Aan de rand van het park zien we een steen liggen met een tekst geciteerd door Nelson Mandela. De tekst luid: “Onze diepste angst is niet dat we onmachtig zijn, onze diepste angst betreft onze onmetelijke kracht.”

We vervolgen onze route, en komen bij een heideveld. In dit heideveld zijn 8 historische grafheuvels te vinden. Deze zijn gebouwd tussen 2850-1100 voor christus. Dat is de late steentijd en de bronstijd. In die tijd was het gebruikelijk dat een bestaande grafheuvel opnieuw werd gebruikt. Ook zijn er op het terrein resten gevonden van middeleeuwse karrensporen, die erop wijzen dat hier toen een belangrijke handelsroute liep. We wandelen verder en komen lang de camping ’t Kappie. Dit is een natuurcamping. We vervolgen onze wandeling en komen in de buurt van Tuk’s theehuis. Deze ligt in de buurt van de uitkijktoren. De uitkijktoren heeft 131 treden en is 24 meter hoog.

Nog een laatste honderd meter en de parkeerplaats komt al weer in het zicht. Wil je eens drie provinciën in één dag bezoeken dan is dit je kans. Het gebied ligt in zowel Friesland, Overijssel en Drenthe.

 


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

 

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.