Rondwandeling Boswachterij De Vuursche

 

Afstand: 10 km
Startpunt:   Paralelweg Hilversumsestraatweg
                       Kruispunt Hilversumsestraatweg/ Hoge-                                  Vuurseweg
                       Baarn

N52° 12.218' E5° 14.117'

Boswachterij De Vuursche.gpx
339 downloads
Boswachterij De Vuursche.kmz
315 downloads


10-07-2016

We lopen in Nederland in de buurt van Baarn. En wel over de Hooge Vuursche, Natuurgebied de Stulp en landgoed Pijnenburg gelegen in boswachterij de Vuursche.

 

Algemene informatie:

Het 19 hectare grote landgoed Hooge Vuursche is een onderdeel van de 1200 hectare grote Boswachterij De Vuursche. Hiertoe behoren ook landgoed Buitenzorg, landgoed Groeneveld, Paardenbos, Roosterbos, Baarnse Bos, Lage Vuursche, de Zeven Linden en De Stulp. In de Hooge Vuursche wisselen loofbossen en dennenbossen elkaar dus af. Midden in het bos bevinden zich enkele weilandjes.

De Stulp is een natuurgebied van 120 ha. in boswachterij De Vuursche in de gemeente Baarn. Het terrein ligt tussen de tuinen van Paleis Soestdijk en de Lage Vuursche. Het heuvelachtige terrein is onderdeel van boswachterij de Vuursche (1106 ha) en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Landgoed Pijnenburg ligt op de uitlopers van het stuwwallencomplex van de Utrechtse Heuvelrug. De bodem bestaat grofweg uit leemarm fijn zand en is overwegen kalkarm. Daardoor zijn de meeste voorkomende natuurlijke boomsoorten naaldbomen.

 Honden:

Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.


Omschrijving:

Nadat we onze auto hebben geparkeerd op de paralelweg van de Hilversumsestraatweg ter hoogte van de Hoge Vuurseweg , beginnen we te lopen. We lopen langs het kantoor van Staatsbosbeheer Utrecht Oost. Eerst lopen tegen een klein meertje aan, dit word de pannenkoekvijver genoemd, omdat de vijver rond is en een soort steel heeft. Deze vijver lag in het zichtveld van het eerst kasteel Hoge Vuursche. We wandelen rustig aan verder, en lopen afwisselend door het bos en over heide velden. Ook zien we zandverstuivingen. Deze zijn ontstaan door overbegrazing van schapen. Op de heide velden grazen Charolaiskoeien. Deze houden samen met de houtkap een open heide gebied. Via doorsteken met overstaphekjes is de begraasde vlakte toegankelijk. Na even gezeten te hebben onder het genot van een bakje koffie, wat we natuurlijk altijd bij ons hebben tijdens het wandelen, lopen we verder. We maken nog een praatje met een mede wandelaar, en duiken dan vervolgens het bos weer in. Wat geen straf is aangezien het behoorlijk warm is op de heide. Na een tijdje lopen komen we aan bij het Klimbos en het Theehuis ‘t hooge erf, dat ook tevens bijna het eindpunt is van de route. dus heb je nu zelf geen koffie meegenomen, dan kunt u daar nog lekker een kopje koffie halen.
Of was het nu thee………………
Al met al een mooie gevarieerde route door bos en over zand en heide.


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

 

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.