Rondwandeling Landgoed Den Treek-Henschoten (Woudenberg)

 

Afstand: 6,4 km
Startpunt:
Parkeerplaats aan de overkant (trekerweg) van het pannenkoeken restaurant Bergzicht
Doornseweg 23
3931 mh Woudenberg

N52° 05.589' E5° 21.797'

landgoed den treek- henschoten.gpx
985 downloads
landgoed den treek-henschoten.kmz
652 downloads


05-06-2016

We lopen in Nederland rondom Woudenberg in het natuur gebied Den Treek – Henschoten

 Algemene informatie:

Den Treek is een buurtschap en landgoed behorende tot de Nederlandse gemeente Leusden, in de provincie Utrecht. Het landhuis ligt aan de rand van de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, 2 kilometer ten zuidwesten van Leusden-Zuid.
De geschiedenis van 'Den Treek' valt in belangrijke mate samen met de geschiedenis van Leusden. De villa Lisiduna, waarvan al in de achtste eeuw sprake was, groeide uit tot Leusden (tegenwoordig: Oud-Leusden). In de negentiende eeuw verplaatste Leusden zich naar het zuidwesten, richting Leusbroek, naar wat nu Leusden-Zuid heet en nog later ontwikkelde het centrum van het tegenwoordige Leusden zich rond Hamersveld.

Vanaf 1807 is de geschiedenis van Den Treek verbonden met die van het geslacht de Beaufort.

Het landgoed Den Treek vormt tegenwoordig een geheel met Henschoten en maakt deel uit van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.Honden:

Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.


Omschrijving:

Vandaag zijn we wezen wandelen op het landgoed Den Treek-Henschoten. We parkeren onze auto op het parkeerterrein gelegen aan de overkant van het pannenkoekenrestaurant. Daar is een mooi parkeerterrein.
Den Treek-Henschoten is een mooi natuur gebied. We lopen voornamelijk door het bos. Met kleine stukken landerijen en heide. Het is rustig in het bos. De paden zijn onverhard. Soms lopen we ook over ruiterpaden. Dit is goed te doen als je langs de zijkanten loopt. Sommige stukken zijn, als het geregend heeft best wel drassig. Terwijl we lopen horen de vogels fluiten.  We lopen langs een ven. Hier is ook een uitkijkpunt. In een weiland zien we een stel hazen lopen. Verderop zien we een haas in een net ingezaaid maisveld een haas stil liggen. Het schrikt op en rent hard weg. We blijven goed om ons heen kijken.  En jawel, we lopen door een bocht en zien een ree rustig voor ons uitlopen. Het heeft ons niet gezien of gehoord. We proberen geen geluid te maken en lopen zo voorzichtig mogelijk door. Ja we krijgen beter zicht op de ree. We kunnen een paar foto’s maken. Wat is dit toch mooi. We lopen door en komen aan op de heide. Wat een mooi uitzicht. Plots zien we iets op de grond bewegen. We zien een diertje  een zandhagedis. Het blijft rustig zitten. We kunnen een mooie foto reportage van het diertje maken. Bijna terug bij het startpunt zien we een grafheuvel. Het is een prehistorische grafheuvel. De grafheuvel is onderzocht in 1954.
Ook dit is een mooie wandeling om in de avonduren te maken.


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

 

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.