Rondwandeling Doorn-Kaapse bossen

 

Afstand: 10,4 km
Startpunt:   Het Doornse gat
                       Kruispunt Leersumsestraatweg/Buntlaan
                       Doorn

N52° 01.839' E5° 22.629'

Doorn Kaapse bossen.gpx
485 downloads
Doorn-Kaapse bossen.kmz
362 downloads


27-06-2016

We lopen in Nederland rondom Doorn.

 

Algemene informatie:

Uitgestrekt wandelbos bij Doorn, midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Bij Doorn, op de Utrechtse Heuvelrug, ligt dit uitgestrekte wandelbos met vele soorten vogels, zoogdieren, paddenstoelen en planten. In de Kaapse Bossen vind je veel sporen uit het verleden: grafheuvels, historische paden, oude grenswallen en landgoederen.

 


Horeca:

De boswandeling (kiosk op de parkeerplaats)
Restaurant Chalet-Helenaheuvel


Honden:

Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.


Omschrijving:

We hebben de auto geparkeerd op de parkeerplaats Het Doornse Gat, gelegen aan de Leersumseweg in Doorn.

Vanavond lopen we in de Kaapse bossen in de buurt van Doorn. De grond is erg drassig door de regen van de afgelopen dagen.
Gelukkig is het tijdens de wandeling droog. Halverwege de route komen we bij het Theehuis van restaurant Chalet-Helenaheuvel.
Deze avond gesloten.

Ineens zien we rechts van ons in een laantje een steen op een sokkel staan. Dit is de Doornsche kei. Deze zware zwerfsteen was een van de attracties van de Kaapse Bossen in de jaren dertig. Nog een relikwie uit de tijd van de familie Van der Lee.

 

Het gevaarte staat symbool voor de IJstijden, toen de schuivende ijsmassa veel zwerfkeien uit Scandinavië achterliet. Hij weegt heel wat, maar stoere kerels tillen ‘m wel eens op. En wie de sokkel van de steen goed bekijkt, kan letters ontdekken. De tekst luidt: De Doornsche Kei.

We wandelen rustig verder, en dan zien we ineens een hoge toren. Dit blijkt een uitkijktorren “De Kaap” te zijn. De 25.6 meter hoge uitzichttoren is een hele klim! Boven kun je genieten van een prachtig uitzicht en kun je bij helder weer zelfs de Utrechtse Domtoren, de kerktorens van Amersfoort, de brug over de Lek bij Culemborg, en de Piramide van Austerlitz zien.
Ook vroeger genoten toeristen hier van torenhoog plezier. De eerste toren werd, iets verderop, in 1890 gebouwd. Die kreeg in 1906 een ijzeren opvolger, de IJzeren Kaap, die tot circa 1958 dienst deed. In 1991 werd daarna een houten toren gebouwd. De huidige toren verrees in 2006. Het heeft een stalen frame dat bekleed is met larikshout uit de Kaapse bossen. Let ook eens op de bankjes rondom de toren. Die hebben hetzelfde ontwerp als de toren, maar dan horizontaal.

Het is mooi lopen in dit gedeelte. Het is hier  rustig, we horen de vogels fluiten en zien de konijnen voor onze voeten weg lopen.
We worden door een informatie bord van natuurmonumenten gewaarschuwd dat er op de heide adders zijn. Vanavond zullen we er geen last van hebben, de zon schijnt niet.

Terwijl we doorlopen komen we midden in de Kaapse Bossen het landgoed De Ruiterberg tegen. Een poortgebouw met torenkamer markeert de ingang van het landgoed. Het huis is nog steeds bewoond door particulieren.


Dit is een Leuke gevarieerde wandeling en zeker de uitkijktoren is bij helder weer zeer de moeite waard.


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

 

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.