Rondwandeling Lint en Liniepad Gemeente Houten

 

Afstand: 10 km
Startpunt:  Fort Honswijk
                      Lekdijk 58
                      3998 NJ Tull en het Waal

N51° 58.435' E5° 09.603'

lint en liniepad.gpx
473 downloads
Lint en Liniepad.kmz
335 downloads


16-04-2018

We lopen in Nederland het Lint en Liniepad in de gemeente Houten.


Algemene informatie:

Fort Honswijk
Fort Honswijk, gelegen aan de rivier de Lek, is één van de toonaangevende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De toren van fort Honswijk (gebouwd tussen 1841 en 1848) is de oudste en grootste van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is van een bijzondere architectonische schoonheid. De functie van Fort Honswijk was om de vijand de doortocht over de Lekdijk te verhinderen en om in samenwerking met het aan de andere zijde van de rivier gelegen Fort Everdingen de Lek af te grendelen. Fort Honswijk is onderdeel van de Stelling van Honswijk op het Eiland van Schalkwijk. Hier wandel je door het historische, bijzonder goed bewaard gebleven, waterlinielandschap. Je komt langs forten, verdedigingswerken, inundatiekanaal en open schootsvelden. Met als hoogtepunt Fort Honswijk, waar het grootste torenfort van de waterlinie van een bijzondere architectonische schoonheid is.

Het Lunet aan de Snel
Het Lunet aan de Snel (1845-1846) is een verdedigingswerk 300 meter ten noorden van Fort Honswijk. Vanuit deze aarden wal kon een aanval op Fort Honswijk vanuit het noordoosten worden weerstaan. Ook kon een gedeelte van de Lekdijk onder vuur worden genomen, dat vanaf het torenfort niet mogelijk was.

Werk aan de Groeneweg
Werk aan de Groeneweg, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, oogt niet als fort. Het werk bestaat uit kleine betonnen kazematten die fungeerden als posten voor één schutter. De wat grotere piramidevormige bunkers zijn groepsschuilplaatsen. De hoogstamfruitbomen zorgen voor een bijzonder decor. Je kunt hier heerlijk struinen, door een loopgraaf kruipen en er een spannende speur- en beleefroute lopen van circa 2 km. met soldaat Vendrik als je gids.

 

 


Horeca:

Jonkheer de Ram
Openingstijden

Ma Gesloten
Di – Vrij 12:00-00:00

Zat – Zon 12:00-00:00


Honden:

Honden zijn niet toegestaan


Omschrijving:

Ga mee op pad voor deze wandeling over het Lint en Liniepad.

Het Lint- en Liniepad is vernieuwd.

We hebben onze auto geparkeerd op de parkeerplaats gelegen bij het Fort Honswijk aan de Lekdijk. Er is daar meer dan voldoende ruimte om te parkeren. De parkeerplaats staat aangegeven.

Daar aangekomen gaan de rugzakken om, fototoestel en natuurlijk de GPS mee. We gaan op pad.

De wandeling gaat van af de parkeerplaats langs het Fort. Helaas is het Fort dicht maar je kan wel vrij lopen over het terrein. Het Fort is indrukwekkend.  Nadat we het terrein hebben verlaten lopen we in de richting van Lunet aan de Snel. Helaas konden we niet het terrein op om het Fort Lunet aan de Snel van dichtbij de zien. Maar op afstand kon je toch wel zien hoe indrukwekkend ook dit kleine Fort is. We lopen verder langs een beekje. Links is een wal te zien. Op deze wal zijn twee kunstwerken aangebracht, een soort van trap en een soort van steiger. In de verte zien we de kerktoren van Schalkwijk.

We lopen verder door de weilanden. Zomers zal dat best wel heet zijn, er is geen enkele beschutting.

We komen uit bij het waterbergings- en inundatiegebied Blokhoven. Dit gebied vangt als er piekbuien zijn het water op. Er is een steiger gemaakt door dit gebied heen, Aan het eind van die steiger is een trekpont. Op een soort van eiland zij een bank en een picknickbank geplaatst. Deze zijn groot. In het water is een kunstwerk geplaatst wat een ruiter op een paard voorstelt.

We lopen verder in de richting van Schalkwijk. Ook op dit pad is geen enkele beschutting. Nu gaat de route door het plaatsje Schalkwijk. Een rustig dorp. Bij het verlaten van het dorp komen we langs de (historische) tuin van Jonkheer Ram Deze ligt bij het terrein waar tot in de Middeleeuwen de ridderhofstad Schalkwijk stond. Wij hebben deze tuin niet bezocht omdat er nu nog niet veel in bloei stond.

Bijna aan het einde van de wandeling komen we aan bij Werken aan het Groen. Dit is een goed bewaard gebied met bunkers, loopgraven en zelfs de zandzakken zijn er nog te zien. Sommige bunkers zijn open. Maar pas op als het geregend heeft, sommigen zijn dan gevuld met water. In het najaar mag je de appels die in dat gebied aan de bomen groeien plukken.

We komen aan bij de Lek. Het laatste gedeelte van de wandeling lopen we door de weilanden langs de rivier.

Het is een afwisselende route om te lopen.  Ook voor kinderen is het een leuke en leerzame route.

Na ongeveer 3 uur zijn we aan het einde van de wandeling gekomen.


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

 

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.