Rondwandeling Maarn-Kaapse bossen

 

Afstand: 8,2 km
Startpunt:   Tuindorpweg 57
                       Maarn

N52° 03.876' E5° 22.261'

Maarn-kaapse bossen.gpx
422 downloads
Maarn-Kaapse bossen.kmz
378 downloads


22-06-2016

We lopen in Nederland rondom Maarn.

 

Algemene informatie:

We wandelen over lanen en bospaadjes over de landgoederen “huis te Maarn” en “Maarsbergen”.
In de Kaapse bossen.
Je komt niet alleen vogels, en planten tegen, maar ook Andere objecten, zoals de Doornse kei en een uitkijktoren.
Tijdens deze wandelroute ontdek je de natuur en cultuur van de Kaapse Bossen. De Kaapse Bossen liggen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, dat zich uitstrekt van Driebergen tot Rhenen.

Ook voor kinderen is deze route zeer geschikt. Onderweg is er van alles te doen: een uitkijktoren, klimbomen, bijzondere stenen en zand om in te spelen.

 


Blauwe zone:

We parkeren onze auto bij het station, bij het winkelcentrum. Hier mag je niet langer dan anderhalf uur parkeren op maandag tot zaterdag van 9:00 uur tot 20:00 uur.


Horeca:

Bakkerij J. van der Pol (direct aan het begin van de wandeling)
Restaurant Chalet-Helenaheuvel


Honden:

Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.


Omschrijving:

We beginnen onze wandeling in Maarn. We parkeren onze auto bij het station, bij het winkelcentrum. Hier mag je niet langer dan anderhalf uur parkeren op maandag tot zaterdag van 9:00 uur tot 20:00 uur. Men kan ook met de trein komen aangezien de route direct bij het station begint. Wil men langer parkeren volg dan de borden lang parkeren.

Het eerste stukje van de wandelroute gaat door het dorp heen. We zien het oude stadhuis van Maarn. Kort daarna duiken we het bos in. Het is een warme en drukkende avond. Er hangt zeker onweer in de lucht. Dat het de dag ervoor had geregend maakte het er niet echt beter op. Daardoor hebben we ook regelmatig stukken die vrij drassig zijn. Onderweg worden we aangehouden door  een vrouw die de weg kwijt is. Deze vraagt aan ons de weg naar een conferentiecentrum. Mede door googlemaps hebben we haar weer op weg  kunnen helpen. We wandelen verder. Halverwege de route komen we bij het Theehuis van restaurant Chalet-Helenaheuvel.
Deze avond gesloten in verband met een besloten bij een komst.

Ineens zien we rechts van ons in een laantje een steen op een sokkel staan. Dit is de Doornsche kei. Deze zware zwerfsteen was een van de attracties van de Kaapse Bossen in de jaren dertig. Nog een relikwie uit de tijd van de familie Van der Lee.

 

Het gevaarte staat symbool voor de IJstijden, toen de schuivende ijsmassa veel zwerfkeien uit Scandinavië achterliet. Hij weegt heel wat, maar stoere kerels tillen ‘m wel eens op. En wie de sokkel van de steen goed bekijkt, kan letters ontdekken. De tekst luidt: De Doornsche Kei.

We wandelen rustig verder. Zien we ineens een hoge toren. Dit blijkt een uitkijktorren “De Kaap” te zijn. De 25.6 meter hoge uitzichttoren is een hele klim! Boven kun je genieten van een prachtig uitzicht en kun je bij helder weer zelfs de Utrechtse Domtoren, de kerktorens van Amersfoort, de brug over de Lek bij Culemborg, en de Pyramide van Austerlitz zien. Ook vroeger genoten toeristen hier van torenhoog plezier. De eerste toren werd, iets verderop, in 1890 gebouwd. Die kreeg in 1906 een ijzeren opvolger, de IJzeren Kaap, die tot circa 1958 dienst deed. In 1991 werd daarna een houten toren gebouwd. De huidige toren verrees in 2006. Het heeft een stalen frame dat bekleed is met larikshout uit de Kaapse bossen. Let ook eens op de bankjes rondom de toren. Die hebben hetzelfde ontwerp als de toren, maar dan horizontaal.
Dit is een Leuke gevarieerde wandeling en zeker de uitkijktoren is bij helder weer zeer de moeite waard.


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

 

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.