Rondwandeling rondom de Lek tussen Schalkwijk en Culemborg

 

Afstand: 10,5 km
Startpunt: Groeneweg
                     3998 Schalkwijk

N51° 58.309' E5° 11.047'

Rondom de Lek tussen Schalkwijk en Culemborg.gpx
360 downloads
Rondom de Lek tussen Schalkwijk en Culemborg.kmz
319 downloads


06-05-2018

We lopen in Nederland rondom de Lek tussen Schalkwijk en Culemborg


Algemene informatie:

 

De volledige route van deze wandeling kun je alleen in het voorjaar en de zomer lopen. Tijdens de wandeling steek je namelijk twee keer de Lek over. Het fiets- en voetveer de Liniepont vaart alleen in de zomermaanden (mei-september) tussen Werk aan het Spoel, Werk aan de Groeneweg en Fort Everdingen.

Voor de overtocht telefonisch melden bij de schipper, telefoonnummer: 06 - 57 95 29 25

De Waterlinie was een oude verdedigingslinie tussen Muiden en de Biesbosch. Water was het verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, konden stroken weiland onder water gezet worden (inundatie). Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar.

De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940. Door hoogteverschillen in het landschap, bijvoorbeeld bij rivieren en dijken, bleven sommige gronden droog en dus bereikbaar. Deze kwetsbare delen van de Waterlinie werden onder schot gehouden vanuit forten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, als de Duitsers over de onder water gezette gebieden vliegen, bleek dat de linie zijn verdedigingswaarde grotendeels had verloren. Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe functie. Het is nu een prachtig gebied, waarin je de geschiedenis volop kunt beleven.

Werken aan de Spoel:
Werk aan het Spoel is gebouwd in de periode 1816-1824 en had als doel de nabij gelegen waaiersluis te beschermen. Samen met de inundatie-voorzieningen van Fort Everdingen kon hiermee de polder tussen Culemborg en de Diefdijk onder water worden gezet om het land te verdedigen tegen de vijand.


Horeca:

Aan het begin van de route vind men een rustpunt
Caatje aan de lek

 


Honden:

Honden zijn niet toegestaan


Omschrijving:
We parkeren onze auto op de parkeerplaats aan de Groeneweg. De parkeerplaats heet werken aan de Groeneweg. Nadat we de rugzakken om hebben gehangen gaan we op pad. We lopen via de werken aan de Groeneweg naar de Lek dijk toe. Hier zien we nog de loopgraven uit de tweede wereld oorlog. Er staan hier verschillende bunkers. Ook is er nog een loopgraaf omringt door zandzakken. Nadat we de loopgraven hebben verlaten, gaat de wandeling richting de Lek. We lopen een klein stukje over de dijk. Maar algauw gaat de wandeling door de uiterwaarden van de Lek. We lopen door de weilanden. En ja hoor, daar stonden de koeien. Ze lagen en stonden op het pad dat wij moesten volgen. De koeien waren zeker gewend dat er vaak mensen langs liepen. Ze weken niet van hun plek en bleven lekker liggen. Wij liepen in een boogje om hen heen, om ze niet te storen.
De wandeling gaat verder door de weilanden richting Culemborg. De spoorbrug komt steeds dichter bij. Aan gekomen bij de veerpont van Culemborg is het wachten tot de pont aan onze kant is.
Na dat we aan de overkant zijn gekomen vervolgen we onze route. Wij gaan Culemborg niet in. We lopen nu aan de andere kant van de Lek. Ook hier gaat de route voornamelijk door de uiterwaarden heen. We lopen maar een klein stukje over de dijk heen. Daar komen we aan bij Werken aan de Spoel.
Op het terrein van het fort hangen foto’s van alle forten die langs de linieroute liggen. Na de bezichtiging van het fort vervolgen we onze wandeling. We gaan weer de uiterwaarden in. We lopen nu door de Braasemwaard.
We gaan richting het liniepontje. We zien het pontje aankomen. We halen het pontje nog maar net. Met het pontje varen we terug naar de halte plaats Werk aan de Groeneweg.

U kunt de wandeling eventueel verlengen door bij de pont richting Fort Everdingen te lopen.

 


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

 

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.