Rondwandeling De Lange Duinen in de gemeente Soest

 

Afstand: 4 km
Startpunt:  Sparrenlaan 22
                      Soest

N52° 09.338' E5° 18.014'

Soest De Lange Duinen.gpx
383 downloads
Soest De Lange Duinen.kmz
343 downloads


11-07-2016

We lopen in Nederland door De Lange Duinen in de gemeente Soest.

 Algemene informatie:

De Soester Duinen is een natuurgebied in de gemeente Soest in de Nederlandse provincie Utrecht. Dit gebied, dat zich kenmerkt door omvangrijke zandverstuivingen, en dat daarnaast uit heideterreinen en bossen bestaat, vormt een deel van de noordelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied wordt meestal aangeduid als De Lange Duinen en de Korte Duinen. De Soester Duinen zijn eigendom van de gemeente Soest. Dit gebied is ontstaan door overbegrazing door schapen en intensieve houtkap. Hierdoor ontstonden de stuifzanden. De boeren moesten hun akkers beschermen met houtwallen. Nadat de schapen waren verdwenen, groeide de heide en bossen weer. Maar hierdoor ging een mooi stukje natuur verloren. Nu worden de duinen weer in stand gehouden door houtkap en wordt er heide verwijderd (geplagd), zodat de stuifzanden weer hun gang kunnen gaan.Honden:

Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.


Omschrijving:

We parkeren onze auto op de Sparrenlaan. Daar is aan het einde van de weg een parkeerplaats. We beginnen te lopen over het fietspad. Maar al snel lopen we over bospaden. Hier komen we ook de Brasserie tegen waarbij ook een speeltuin is en een (ING bank). Als we bij een doorgang komen lopen we even naar boven toe en zien we een enorme zandbank met heide en bomen. Het is een weids uitzicht. We lopen voornamelijk rond de zandverstuiving. Waar je regelmatig een mooi uitzicht hebt op de zandverstuiving. Onderweg komen we ook bomen tegen waarvan de wortels door de wind zijn bloot gelegd, het lijkt of de boom zweeft. Dit komt doordat de wind vrij spel heeft. Hierdoor waait het zand tussen de wortels vandaan. Ook is er vlak bij de parkeerplaats een trimbaan te vinden, wij vonden het al zo druk met hardlopers, maar dat verklaard natuurlijk een hoop.
Al met al een leuke wandeling om even in de avonduren te lopen.


Hier onder is een kleine impressie te zien van de route.

Tevens is boven aan de pagina het GPX-File (GPS) en KMZ-File (google earth) te downloaden.
Ook is er een button waardoor de route ook in googlemaps te zien is.

 

Wij wensen u een mooie wandeling toe.

Ron en Gerda


Reactie plaatsen

Reacties

Leontine
een jaar geleden

Bij deze wil ik graag laten weten dat in de Lange duinen de honden los mogen. In de Korte duinen moeten de honden aangelijnd zijn.